DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Den šiperky 2016

Den plný šiperek - 8. 5. 2016


autor: Markéta Schwarzová, článek pro časopis a zpravodaj 

Klubu chovatelů mápopočetných plemen psů

akce má i svou FB stránku! 

foto: Jan Hradil, Jan Drvota a Markéta Schwarzová 

 

 

Šiperka patří v Čechách mezi málopočetná plemena psů, je nejmenším ovčákem, se kterým se můžete pustit do většiny kynologických a sportovních aktivit. Šiperka je malý uhlově černý pejsek vlámských námořníků s dlouhou historií sahající až do 15. století. V Čechách ovšem šiperku pozná jen opravdový znalec plemen. Většinou si ji lidé pletou se špicem. Jedna má oblíbená česká rozhodčí o šiperkách říká, že jsou takové černé zlato a kdo šiperku zná, určitě jí dá za pravdu. Nejen v naší zemi si získávají stále větší oblibu.

Zorganizovat po 6 leté odmlce další – v pořadí druhý Den šiperky byla výzva. Vždyť všimli jste si, že ačkoliv výstav, kde se můžou potkávat majitelé plemene, je v u nás poměrně mnoho, tak chovatelé i majitelé často odchází rozladění a místo, aby tyto akce lidi sdružovali, tak z nich dělají konkurenty?
A to my – majitelé šiperek - určitě nechceme!

Po vyhlášení data setkání šiperek na kynologickém cvičišti v Praze - Kobylisích, se stalo něco neuvěřitelného. Ozvala se spousta lidí s nabídkou pomoci. Mnoho lidí začalo psát, že se na akci moc těší a rádi přijedou, úplná vlna nadšení. Najednou tedy bylo jasné, že ač všechny šiperky, majitelé, kamarádi byli jen tak zváni, akce bez programu by byla trochu nudná. Slova: nudná a šiperka ovšem nejdou dohromady. Díky všestrannosti šiperek ve výcviku se nám program začal postupně rýsovat. Objednali jsme tedy krásné počasí a díky vstřícnosti a ochotě chovatelů a majitelů se podařilo sestavit velmi zajímavý program.


 V první komentované ukázce z výcviku malých plemen jsme viděli Lidušku Mašatovou s její šiperčí babičkou – ovšem velmi čipernou babičkou – Beky z ch.s.  Rudolfovská skála. Beky má složenou řadu stopařských zkoušek a zkoušek pro malá plemena a velmi přesvědčivě všem ukázala, že ač má jen 5 kilo, tak ani na třeba odložený baťoh nikdo nesáhne.

 

Ve druhé ukázce – agility -  se nám představila Lenka Špidlenová s Leonem od Prachovských skal. Lenka s Leonkem jsou naše hvězdy a pokud bych měla vyjmenovat všechny jejich úspěchy, bylo by jich mnoho, tak snad jen, že Lenka se stala kynologem roku 2014 a juniorem roku, jsou mistři ČR agility družstev small,  na European Open Junior byli na neuvěřitelném druhém místě. Z Polska na náš sraz dorazila i Zofia Kowalzcewska se svými agility šiperkami Illi a Pan Krace od Prachovských skal a Alfrédem Šip šip hurá, Zofia  s Illi  mají na svém kontě několik úžasných umístění z mistrovství světa agility. Krásné agility jsme mohli vidět také v podání Petry Pivcové s Idefixem Cidabro, kteří se umístili na druhém místě na mistrovství republiky šiperek v agility 2015. Další posilou agility teamu na dni šiperek byli Jana Adamovská s „Tošim“ Atomic Dixicon Czech, kteří mají i pastevecké zkoušky! Holky se šiperkama předvedly i spoustu jiných triků a odpovídaly na zajímavé otázky publika. Po ukázkách agility si všichni účastníci akce mohli zkusit překážky.  Zvláště děti se pustili do intenzivního nacvičování skákání.

Mezi tím co probíhaly ukázky výcviku, se chystala úžasná tombola plná hodnotných věcí. Štědrost účastníků nakonec zabrala 4 stoly dárků. S motivem ŠIPERKY jsme viděli ručně vyráběné, nádherné polštářky, ručně malované obrázky, hrníčky,

náušnice, obojky, ale i další nejrůznější potřeby pro pejsky, ale i drobnosti pro jejich majitele. Každý los vyhrával a tombola sklidila mezi dospělými a dětmi velkou radost a nadšení.

Po obědě, který zajišťovali se svým stánkem s občerstvením majitelé šiperek Flopa od Prachovských skal a Archibalda z Obolecké meze následovalo hromadné focení a počítání účastníků. Při tomto oficiálním sčítání jsme napočítali 73 šiperek! Všichni, kdo vydrželi až do tého chvíle dostali pamětní placku: I ♥ schipperke.  Dle hlášení účastníků ovšem navštívilo akci šiperek mnohem více, odhadem dohromady přes 80, ne všichni se totiž mohli zdržet celý den. Na český Den šiperky v Praze nám dokonce přijeli i chovatelé šiperek z Holandska – 72letý pan Tinus van den Breda, který odchoval mnoho generací šiperek,  se svými přáteli – rodinou Seegers a šiperkami Bambulí a Banditem Nubika a Yvanem van de Moerhuevel. Pan Breda nás zase na oplátku srdečně pozval na jejich Den šiperky v Holandsku. Z Polska k nám jela dlouhých 6 hodin Ywona Paszinská, která má chovatelskou stanici šiperek Ab Nunc. Z Rakouska zase přicestoval pan Karl Schlosser s Black Johnym Taien. Karl je pravidelným účastníkem našich výprav do Beringenu na Klubovou výstavu královského klubu šiperek v Belgii. Letos pojede naše výprava do Belgie již po desáté a české šiperky v Belgii bodují: získali jsme již titul belgického prince (nejlepší mladý pes), princezny (nejlepší mladé feny), královnu (nejlepší dospělá fena). V roce 2015 k nám do Čech přivezla titul nejvyšší:  Nejlepší veterán + Best of Breed naše „Kiwi“  Dyna v.d. Wieteke´s Hoeve!

 Po obědě následovaly soutěže „O nejšikovnější šiperku“. Myslím, že mnoho lidí se bálo do této kategorie přihlásit, ale když zjistili, že v podstatě jde o rychlostní soutěž = přivolání komplikované po trase nejrůznějšími dobrotami pro pejsky a aportky, tak své šiperky hlásili s nadšením. Výkony některých šiperek byly velmi zábavné. „O nejšikovnějšího malého psovoda“ se přihlásilo mnoho šikovných dětí. Vyhrály všechny a Terezka si navíc za ukázku šiperčích triků odnesla pohár. Poslední soutěží byl „O nejlepší šiperčí vtip“

a nápoj námořníků si vysloužil autor vtipu: „Víte proč baletka nemůže mít šiperku? Snědla by jí piškotky.“

Jednou ze zajímavostí dne byl náš fotokoutek, do kterého nám zapůjčilo kostýmy Docela Velké divadlo, ve kterém se stará o zábavu šiperka Vanilka Taien. Šiperka je zdokumentovaná na řadě historických fotek. Nyní si majitelé šiperek mohli zkusit jaké to je, když se přesunou v čase a být ve staré foto kompozici se svým pejskem. 

Posledním bodem na programu byla ukázka průběhu výstavy a bonitace. Na Janě Radové a její šiperce Arušce Jalu Kavar jsme předvedly, co se na výstavě hodnotí, jak probíhá kontrola chrupu, předvedení v pohybu a vystavení pejska v postoji.  Nakonec poradkyně chovu 

šiperek KCHMPP Denisa Horáková radila, jak zažádat o bonitaci a další potřebné dokumenty ohledně chovu. Mnoho šiperek touto neformální bonitací prošlo na jedničku a už z té opravdové nemusí mít obavy.

Den šiperek v Praze se nám všem povedl. Byla to kolektivní akce, kterou každý obohatil, a díky tomu jsme si užili nádherný den.  Ze všech stran slyším pochvaly, které patří nám všem. Závěrem musím poděkovat všem, kteří přišli, všem, kteří pomáhali, za finanční příspěvek Klubu chovatelů málopočetných plemen ČR, dále ZKO Kobylisy, Docela velkému divadlu, všem přispěvatelům do tomboly, všem chovatelům a majitelům našich „černých perel“. ALE úplně nejvíc musím poděkovat všem šiperkám za to jaké jsou a za radost, kterou rozdávají. 

Více fotek z celé akce můžete najít na FB, nebo v našich albech na rajčeti:

a malé krásné video z akce:

https://www.facebook.com/jaroslav.kucera.5/videos/10201575400662756/